Magától értetődőek tartjuk, hogy ollónk mindig kéznél van, és jól szolgál: kézbe vesszük, dolgozunk vele, letesszük, és nem gondolunk többet rá. Pedig az ollónk a legfontosabb szerszámunk, de mégis kevés figyelmet fordítunk arra, hogy tökéletes állapotban legyen. Bánj úgy az ollóddal, mint egy precízen hangolt hangszerrel, és 100%-os lesz az „előadásod”.

Olló Lexikonunkban az alapvető technikai és kezelési információkat vettük sorra, hogy egy gyors áttekintés után már Te is a megfelelő módon bánj legfontosabb eszközöddel.

 

Milyen ollót vegyél?
Hazánkban többféle frizuratrend figyelhető meg, így többféle ollóra is szükséged lehet. Ma már hatalmas a kínálat. Vannak például rövid, hosszú, oldalra, felfelé vagy lefelé hajlított pengéjű, hegyes és tompa végű ollók, a száraz vágáshoz külön típusok, bambuszlevél formájú ollópengék, ritkító ollók (vékony és vastag fogazatúak) és persze hajvágó gépek, borotvák és nyesők is.

Lehetőleg eltolt szárú ollót vegyél. Mindenképp legyen az ollón kisujjtartó, hogy ne billenjen el és ki tudd egyensúlyozni. Vásárolj szettben minimum 3-4 típusú ollót, így egyrészt kedvezményesebben juthatsz hozzájuk, másrészt váltogatni tudod azokat a különböző technikákhoz.

Ne feledd: az olló a kezed természetes meghosszabbítása, ezért csak olyan ollót vegyél, amit kényelmesnek is érzel.

 

Érdekesség:

 • a Sassoon Akadémia fodrászai egy ollót használnak, amivel minden technikát elvégeznek

 • a Tony & Guy-nál szetteket használnak, amikben sokféle nyeső és nagyon hosszú ollót találsz

 • a felgyorsult trendigényeket szívesen követő ollógyártók szinte minden nap új formákkal jönnek ki

 • Szabados Iréne tippje az olasz KIEPE gyártmányú ollók, amik minden technika feltételeinek megfelelnek

 

Mire figyelj a vásárláskor?

Ezzel a hétpontos listával könnyen megtalálod a számodra megfelelő ollót:

1. Különböző technikákhoz más-más olló
2. Forma és dizájn
3. A penge élessége
4. Az olló mérete 
5. Az olló ergonómiája: kar- és válltartás
6. A vágóképesség és szorosság beállítása
7. A problémás kezekhez igazított és a balkezes ollók

 

Vegyük sorra az egyes pontokat részletesen is.

1. Különböző technikákhoz más-más olló
Tompa vágáshoz és a 90°-os pontvágáshoz: hosszú élű

45°-os és a 65°-os pontvágáshoz: rövid pengéjű olló

Szeletelő, csúsztatott és 90°-os pontvágáshoz: bambuszlevél formájú pengék, az oldalra, fel- vagy lefelé hajlított pengék. Ezeknél a pengéknél a görbület rásegít a hajszálak követésére
Száraz vágáshoz: speciálisan keményebbre, súlyosabbra és vastagabbra gyártott ollók
Ritkításhoz: ritkítóollók, amik lehetnek 5-38 fogúak, mindkét vagy csak egy oldalon fogazottak. A hajmennyiséget és a textúra csökkentésére a legalkalmasabb.

 

2. Forma és dizájn
Az olló tervezése során a gyártók kikérik a fodrászok véleményét, figyelembe veszik a szakemberek különböző igényeit. Ahogy a divatvilágban máshol is bevett szokás, itt is felkérik a sztárfodrászokat, hogy tervezzenek meg egy-egy különleges ollókollekciót.

 

3. A penge élessége
Az élesség egyrészt az acél megmunkáltságától, annak a Rockwell-skálán mért keménységétől függ. Egy jó minőségű olló 57-63 fok között helyezkedik el ezen a skálán. A Vidal Sassoon ollók például 56-58-as keménységűek.

Az élesség másrészt a pengék homorú belső (konkáv) és a domború külső (konvex) formájától is függ. Ezek együttesen biztosítják, hogy a penge az elejétől a végéig vág, így több hajat tud befogni. A gyártók használhatnak kobaltötvözetet az éleken, és 90 naponkénti rendszeres éleztetéssel Te is meghosszabbíthatod az olló vágóképességét.

 

4. Az olló mérete 
Az olló mérete 4-től 10 inch-ig terjed (1 inch = 2,54 cm), a méretek is eszerint, 4-től 10-ig vannak megadva:

 • az átlagos női méret az 5-ös és az 5.5-ös, ami kb. 13 és 14 cm hosszú

 • Ø     az átlagos férfiméret 6 és 7 közötti, ami kb. 14-15 cm-t jelent

 • Ø     az ennél nagyobb számúakat (a 8-as, 9-es és 10-es) a férfifodrászatban és a kutyakozmetikában használják

 • tanács a választásnál: mérd az olló szárát a hüvelykujjadhoz. Minimum két ujjpercnyi legyen, hiszen a hüvelykujjadat oldalról kell a gyűrűnek támasztanod.

 

Honnan tudod, melyik pengehosszúságot válaszd?

Válassz hosszú pengét, ha:

 • nagy a kezed

 • tompa vágást alkalmazol vagy nagy mennyiségű lófarkat vágsz (pl.: KIEPE  bambuszlevél olló 5.5-ös méret)

 • hosszú hajat puhítasz 90°-os pontvágással (pl.: KIEPE bambuszlevél olló 6.-os méret, KIEPE madárcsőrű olló 5.5-ös méret)

 • rövid felnyírást csinálsz (főleg férfifodrászatban)

 • a hosszú penge előnye, ideálisan vág a penge közepétől

 • vigyázzunk, mert a túl hosszú pengével könnyen megvághatjuk magunkat


Válassz rövid pengét, ha:

 • kicsi a kezed

 • a 45°-os és 65°-os pontvágást alkalmazod, amikor az olló hegyét kell használnod

 

5. Az olló ergonómiája: kar- és válltartás

A hagyományos egyenes szárú ollónál a könyökünket felfelé tartjuk, ami megerőltető a bal vállnak. Az eltolt szárúnál ezzel szemben a vállak egyenesek és a könyökök lent maradnak. A kettő közötti kompromisszum a félig eltolt szárú olló.

 

6. A vágóképesség és szorosság beállítása
Az olló vágóképessége a csavar feszességén múlik, ami ha kilazul, akkor a hajat tolja vagy behajlítja, és emiatt a hüvelykujjukkal ösztönösen egyre összébb nyomjuk az ollót. Ezáltal kicsorbul az olló és a kéznek is rosszat tesz.

 

Hogy ezt elkerüld, mindennap ellenőrizd a csavar feszességét olajozáskor. Tartsd a csavaróval felfele, fordítsd a tenyeredbe és nyisd ki. Ha magától becsukódik teljesen vagy félig, akkor be kell állítani. Csukott állapotban csavarj balra 1/8–nyit majd jobbra 1 egészet, és addig ismételd, amíg nem lesz jó.

 

A csavarfeszesség ellenőrzése és az olló olajozása:

 1. Csukd be az ollót és a csavar oldalához csepegtess olajat.

 2. Ezután nyisd ki és az élek belső felületére is tegyél, majd oszlasd el.

 3. Csepegtess a tengelyre is és csukd be néhányszor az ollót, hogy kihozza a szennyeződést. Ezt követően óvatosan töröld le a felesleget, végül ellenőrizd a csavar feszességét és csukva tedd külön bőrtokba.

 

7. A problémás kezekhez igazított és a balkezes ollók

Sajnos nehezebben hozzáférhetőek a balkezeseknek gyártott ollók. Emiatt átmeneti megoldást jelenthet, ha mindkét gyűrűn van ujjtámasz, de a legjobb, ha balkezes ollót veszel. Problémát jelenthet még az is, ha túl kicsik az ujjaid. Ebben az esetben pótgyűrűket érdemes berakni.

 

Hogyan használd az ollót?

Rendkívül fontos, hogy helyesen tartsd a hüvelykujjad, mert a rossz tartással és mozgatással könnyen tönkreteheted az ollót. Gyakran a hüvelykujj oldalirányú nyomásával - rossz szokás vagy kilazult csavarú ollónk miatt - kényszerítjük az ollót a vágásra. A hüvelykujjlyukba rakható szűkítő gyűrű segít ettől a rossz szokástól megszabadulni és a helyes technikát elsajátítani.

 

A helyes technika: 
Támaszd a hüvelykujjadat a lyukhoz (ne dugd át!), és mozgasd függőleges irányba. Hagyd, hogy az élek végezzék a többi munkát. Ez a technika azért jó, mert úgy irányítod az ollót, hogy közben nem terheled a kezed fölöslegesen, sőt még szabadabban is tudod mozgatni.

 

Karbantartás

Az alábbi hét pont betartásával meghosszabbíthatod ollód életét, így mindenképp érdemes odafigyelned és rendszeresen követned ezeket:

1. minden hajvágás után töröld meg az éleket, majd tedd az ollót tokba
2. ügyelj a helyes hüvelykujjtartásra
3. a hajon kívül ne vágj vele semmit, még műhajat sem
4. mindig a célnak megfelelő ollót használj
5. ellenőrizd a szorosságot és a csavar beállítását
6. rendszeresen éleztesd
7. naponta tisztítsd, olajozd és tárold bőrtokban.

 

Éleztesd az ollód 90 naponta.

A prémium kategóriájú ollók kb. 700 hajvágást bírnak éleztetés nélkül. Így, ha napi nyolc hajvágást készítünk, akkor 90 naponta éleztessünk. Az éleztetés során alaposan megvizsgálják az ollót, polírozzák, csiszolják, helyrehozzák az esetleges csorbulást, beállítják a csavart, majd végül tisztítják és olajozzák.

 

Milyen ollót vegyél?

 • Facebook Clean
 • Twitter Clean
 • Instagram Clean